“No hem tingut sort com a poble. Diguem-ho així: som un poble que encara no ha tingut ocasió de ser-ho com caldria. La nostra vida col·lectiva sembla marcada per un destí amarg, que ens condemna a la lluita constant, a la frustració dolorosa, a la inèrcia involuntària. No ens hem resignat, certament. ¿No som, també, un poble de renaixences repetides? És això, en definitiva, el que resulta més encoratjador i alhora més trist: que després de cada daltabaix, trobem forces per sortir-ne, i que quan ja érem en camí de restauració, un nou cop dràstic ens retorna al desolat punt de partida. Hem fet molt, ens ho han desfet, hem intentat refer-ho… Tant hi fa. Mentre hi haurà voluntat, hi haurà esperança. I, sobretot, … hi ha victòries, conquistes, passos endavant, que ningú no ens podrà arrabassar.”
Aquestes són paraules que Joan Fuster va pronunciar fa molts anys en un parlament a Perpinyà. Unes paraules que a hores d’ara continuen interpel·lant-nos com tantes altres del cèlebre assagista i amb les que volguèrem presentar l’Associació “L’Ullal Cultural” i iniciàrem un conjunt d’activitats al voltant de la figura de Fuster.
Aquestes jornades foren en commemoració del 50 aniversari de la publicació de Nosaltres, els valencians, de l’escriptor suecà. Els quatre puntals bàsics al voltant d’aquesta efemèride que proposà la nostra associació foren, en primer lloc, una exposició sobre “Fuster i els clàssics”, amb selecció de textos de Víctor Labrado amb fotografia i realització de Francesc Vera; una conferència sobre la creació del públic de Fuster, també a càrrec de Víctor Labrado; la presentació dels dos volums de l’Obra Completa, recentment publicats; i un recital participatiu de poemes fusterians a càrrec del grup Confiteor.
Aquests actes tingueren lloc, bàsicament, al Casino Lliberal d’Algemesí. També es pensà amb la gent jove i es plantejaren activitats per apropar la figura de l’assagista a l’alumnat de Batxillerat i de Secundària dels centres docents d’Algemesí.
Des de L’Ullal Cultural hem d’agrair a tots els participants en les jornades per la seua desinteressada col·laboració (Pau Viciano, Víctor Labrado, Isidre Crespo i Joan Nàcher), i molt especialment a la Nova Muixeranga que es volgué afegir a aquesta commemoració, i el grup Confiteor. També a l’Ajuntament per haver-nos cedit els locals per a realitzar els actes, a Julio Blasco la seua col·laboració en el muntatge de l’exposició, així com a la Casa Cantonera, que afortunadament ha reiniciat recentment la seua ímproba labor cultural.